V eurozóne sa diskutuje o predĺžení záchraného programu pre Grécko

05.12.2014 Celý región

Atény 4. decembra (TASR) - Krajiny eurozóny diskutujú o predĺžení záchranného programu pre Grécko do polovice budúceho roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Program mal pôvodne vypršať na konci tohto roka. Vláda v Aténach by však mohla dostať k dispozícii ďalších 6 mesiacov, aby mala čas na splnenie podmienok na vyplatenie poslednej tranže zo záchranných úverov. Vyplýva to z podkladov predstaviteľov Európskej únie (EÚ) pripravených pre diskusie na úrovni ministrov.

Rokovania o uvoľnení poslednej tranže sa dostali do slepej uličky pre spory týkajúce sa gréckej fiškálnej politiky. Aténska vláda dnes vyhlásila, že k dohode by malo prísť do 14. decembra. Predĺženie záchranného programu by potom nemalo trvať viac než niekoľko týždňov.

Grécko sa chce na budúci rok vrátiť na finančné trhy. Jedným z dôsledkov by bolo, že by sa dostalo spod kontroly takzvanej Trojky neobľúbenej u obyvateľstva. Trojka je zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Kontrolóri Trojky by mali na budúci pondelok (8. 12.) na stretnutí Euroskupiny referovať o pokrokoch Grécka pri realizácii dohodnutých reforiem. V stredu (3. 12.) vysoký predstaviteľ eurozóny povedal pre Reuters, že na tomto stretnutí ešte nemožno očakávať dohodu. Grécko sa od roku 2010 financuje prostredníctvom záchranných úverov, ktorých celková hodnota dosiahla 240 miliárd eur.
 

Vyberte región